Geschiedenis van Acrobatico

Jeugdcircus Acrobatico al meer dan 30 jaar!

Jeugdcircus Acrobatico werd in 1986 in Badhoevedorp opgericht en is een stichting met uitsluitend vrijwilligers. Toegewijde trainers, veelal oud-artiesten en ouders, helpen de kinderen hun fysieke en creatieve mogelijkheden te ontdekken. Teamgeest, vertrouwen in jezelf en anderen staan centraal, evenals een gezonde dosis discipline, maar vooral passie en plezier!

Stichting Jeugdcircus Acrobatico werd opgericht op 21 oktober 1986 door Lenie Olde Scholtenhuis in Badhoevedorp. Na ongeveer 5 jaar ging Lenie verhuizen en namen Ton en Bertie Koenen de leiding over tot zij in 1995 stopten met het jeugdcircus. Helemaal loslaten konden zij het circus niet: zij brengen nog steeds voor elke voorstelling in de Meerse een enorme taart naar de training! Sinds 1995 is Ike Struben voorzitster; zij is sinds 1992 bij het Circus betrokken.

Vorige slide
Volgende slide

Van een klein groepje enthousiaste kinderen in het begin is Acrobatico nu gegroeid naar een getalenteerde, semiprofessionele groep van ongeveer 40 artiesten en een aantal beginnende kinderen. Inmiddels zijn er al kinderen van de artiesten uit de beginperiode van het circus lid geworden, een tweede generatie circusartiesten dus.

Alle ouders zijn als vrijwilliger betrokken bij het reilen en zeilen van Acrobatico: de één is trainer, de ander is bestuurslid, weer anderen doen de was, organiseren de jaarlijkse BBQ of het zeer populaire Kerstdiner, er is een fantastische afdeling kostuums, een onvolprezen team licht, techniek en op/afbouw, transport en ga zo maar door. Op deze manier kunnen de kosten (en dus de contributie) zo laag mogelijk worden gehouden en ontstaat er ook tussen de ouders onderling een goede band.

Acrobatico traint sinds de oprichting in de Vijverzaal van het Dorpshuis aan de Snelliuslaan in Badhoevedorp. In het jubileumjaar 2016 is het oude dorpshuis van Badhoevedorp afgebroken en sinds september 2016 traint Acrobatico in het prachtige nieuwe Dorpshuis.

Vorige slide
Volgende slide

Het Jeugdcircus kent vele disciplines; zo is er acrobatiek op de grond en in de lucht, jongleren, eenwielers, koorddansen, mime, steltlopen en bal-lopen. De kinderen worden aangemoedigd meerdere onderdelen te trainen, en zich vooral te specialiseren in disciplines die ze leuk vinden; zo kunnen ze op hun eigen niveau trainen en groeien. Hierdoor zijn de artiesten multidisciplinair: ze nemen deel aan verschillende soorten acts. Ook worden de kinderen aangemoedigd zelf een act te bedenken of hun act te verbeteren. Sommige artiesten weten zelfs door te dringen op landelijk niveau; zo wist jongleur Scott Bovenlander ver door te dringen in het televisieprogramma Hollands Got Talent op RTL4 met zijn stuiterballen-act. Veel artiesten blijven nadat ze stoppen met optreden bij het circus betrokken als trainen, bestuurslid of in een andere functie.

Acrobatico treedt op bij vele gelegenheden en op heel veel verschillende locaties: in zorgcentra, bejaardenhuizen en dorpshuizen in de regio; tevens zijn ze te zien in theaters als De Meerse in Hoofddorp en De Meervaart in Amsterdam. Soms worden ze ook gevraagd door bedrijven.

Vorige slide
Volgende slide

Naast de reguliere optredens werken de artiesten ook mee aan andere (professionele) optredens. In 1997 acteerden ze als “Moortjes“ in de opera Aïda in de Amsterdam Arena en een jaar later in dezelfde voorstelling in het Gelredome in Arnhem. In 2010 traden ze op in de jaarbeurs in Utrecht bij de viering van 100 jaar Scouting en in 2012 gaven de artiesten een modeshow op eenwielers bij de “60 jaar Margriet-show“ in Ahoy in Rotterdam. Ook waren diverse artiesten herhaaldelijk in beeld bij Zapp en bij de Schooltelevisie op NPO 3.

In 2011 en 2012 deden enkele acts mee met de internationale Kerst Magic Circus Show van de TROS, opgenomen in Genève, waar ze tweemaal een week met andere kinderen uit diverse Europese landen logeerden in een hotel. Ook deden ze de hele Oudejaarsavond van 2013 elk uur bij Zapp, live op TV, een act die betrekking had op het land waar op dat moment het nieuwe jaar begon. Verder traden ze in 2014 op tijdens het Sportgala in Hoofddorp.

Vorige slide
Volgende slide

Tenslotte gaven ze voorstellingen op Circo Circolo, het tweejaarlijkse circusevenement in Brabant met professionele circussen uit de hele wereld, en kampeerden ze met het hele circus op Schiermonnikoog waar ze diverse optredens in de openlucht gaven.

Regelmatig organiseert Acrobatico extra workshops in diverse disciplines, maar ook gaan ze samen naar andere voorstellingen kijken. Afgelopen zomer zijn een groot aantal artiesten samen met vier trainers van Acrobatico naar een circuskamp in Duitsland geweest. Daar hebben ze met kinderen uit diverse Europese landen en zelfs uit de Verenigde Staten en Senegal een week lang allerlei circuskunsten geoefend.