Acrobatico betovert huiskamerpubliek

Door onze ‘huis’-correspondent Linda J. Prast 

Twee jaar lang leefden de artiesten van Jeugdcircus Acrobatico ernaar toe; de slotvoorstellingen van Foresta Magica in Schouwburg de Meerse in Hoofddorp. Door de coronacrisis kon weliswaar niet  iedere theaterstoel bezet worden. Maar de artiesten konden hun geluk niet op toen zij op 1 oktober  hoorden dat De Meerse een ontheffing had gekregen op het maximum van 30 bezoekers. Het geluk  was van korte duur. Het groot cultureel belang waar het theater voor staat bleek een dag later  namelijk niet bedoeld te zijn voor het jeugdcircus, maar slechts voorbehouden aan degenen die  beroepsmatig hun vak uitoefenen. Acrobatico respecteerde dit besluit, maar… er was werk aan de  winkel. Want je laat zowel je artiesten als je publiek niet in de steek. The show must go on!

Met de tomeloze inzet en ongeëvenaarde samenwerking die zo kenmerkend is voor Acrobatico had  de organisatie binnen een dag een plan opgetuigd: een voorstelling in hun eigen oefenruimte in het  dorpshuis van Badhoevedorp, zaterdagavond 3 oktober. Zonder aanwezig publiek, maar te volgen via een livestream. Een enorme uitdaging voor alle artiesten, want de adrenaline van het applaus is toch anders dan de  spanning bij het zien van een lege zaal met camera. Met een professionaliteit die zijn weerga niet  kent, toonden de jongeren zich artiesten van het hoogste niveau. Foresta Magica werd via het internet gevolgd door een onovertroffen aantal mensen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Kroatië, Costa  Rica, Canada, Zweden en andere landen betoverde het circus hun publiek in de huiskamers.

De tweeënhalf uur durende livestream voorstelling Foresta Magica werd geopend door Ike Struben,  gedreven directeur van Acrobatico. Daarna werd het publiek in vervoering gebracht door boswezens en bosmonsters. Door kioelende kevers, elfjes, kwibbels, mysterieuze waternimfen, een boswachter, een trol en een klein meisje. Het verhaal vertaalde zich naar een originele choreografie, waarin een

rijk scala aan circusdisciplines aan bod kwam. De toeschouwers waren getuige van prachtige acts van  acrobaten, jongleurs en diaboleurs. Er waren spannende acts met een verschijnmand, eenwielers, ballen, het draad, stelten, blades, rolschaatsen en rola bola’s. Adembenemend waren ook de hoepels,  de luchthoepel, het trapezetouw en tissue. Het circus liet een fenomenaal nummer zien met de  kunstfiets. En of dat nog niet genoeg is, was er een wervelende springtouwact.

De voorstelling was een genot om naar te kijken door de schitterende kostuums, het decor en de  rekwisieten. Complimenten aan de creatieve organisatie, bevlogen trainers, flexibele technici, het  pistepoortteam en alle mensen achter de schermen. Maar natuurlijk bovenal hulde aan de artiesten.  Zij lieten kracht, doorzettingsvermogen, vertrouwen en saamhorigheid zien. Met hun toewijding, plezier én onaflatende energie zorgden zij voor magie in de huiskamers. Magie die juist in deze tijd  van bijzondere betekenis is geweest voor velen. De show is ontvangen met verwondering en onder  luid applaus. Een unieke belevenis en een feest tegelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *