Wat Donald Trump nog kan leren van jeugdcircus Acrobatico

Recensie: Verrassende spektakelshow van jonge artiesten

Wat heeft Donald Trump, de machtigste man ter wereld, te maken met jeugdcircus Acrobatico? Weinig. De Amerikaanse president maakt regelmatig ruzie. Over wie de grootste raket heeft. Wie de beste president is. En waar je de mooiste oliepijpleidingen kunt aanleggen.

Bij jeugdcircus Acrobatico hebben ze geen oliepijpleidingen. Geen presidenten. Geen raketten. Het enige wat ze met de Amerikaanse president gemeen hebben, zijn de ruzies. In hun nieuwste voorstelling Schatjes en Schoffies in schouwburg De Meerse maken de jonge circusartiesten elkaar aanvankelijk uit voor alles wat God verboden heeft. En natuurlijk voor ‘loser’ – iets waar Trump ook goed in is.

Zinderend

Waar de Amerikaanse president miljarden dollars inzet om z’n ruzies te beslechten, daar lossen de schatjes en de schoffies van Acrobatico hun ruzies anders op. Ze bekijken elkaar, ze draaien om elkaar heen, ze dagen elkaar uit, ze battelen wat. Om al snel in te zien dat ze eigenlijk niet zoveel van elkaar verschillen. En vanuit het niets verrassen ze het publiek met een zinderende spektakelshow.

Geen amateuristisch, goedbedoeld optreden waarbij de zaal langzaam in slaap valt. Nee. Acrobatico verleidt het publiek twee uur lang met een gevarieerd, professioneel en humoristisch optreden. Van zwevende dames, acrobatiek hoog in de lucht, eenwieler-battles en evenwichts-acts op koffiekopjes tot koorddanstrucs, diabolo-kunsten en metershoge levende bouwwerken. Afgewisseld door een jonge illusionist die kinderen laat verdwijnen, in vieren hakt, in brand steekt en ze vervolgens weer levend en gezond op het podium laat verschijnen. Alsof het niets is.

Echte schoonheid

En dat is het verbazingwekkende: van alle doorsnee-circusattributen maken de acteurs van Acrobatico iets bijzonders. Want echte schoonheid schuilt in eenvoud. Niet voor niets verloor de zaal zich na afloop in een staande ovatie.

Maar wat kan Donald Trump dan nog van jeugdcircus Acrobatico leren? Simpel. Ga met je vijanden in gesprek. Drink samen een biertje. Doe een kunstje. En alles komt goed.

Tekst: Tjalling van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *